Op reis met hartproblemen

 

Mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk, een pacemaker of trombose kunnen meestal prima reizen. Ook als je ziekte ernstig is, hoeft dit geen belemmering te zijn. Je wordt wel geacht de reis- en andere adviezen van je arts goed op te volgen. Houd bovendien bij de keuze van je reis en bestemming wel rekening met je fysieke capaciteiten en je ziektebeeld.

Voor vertrek

De allereerste stap is een bezoek aan je specialist, liefst enkele weken voor je vertrek of eerder wanneer je al weet waar je heen wilt gaan. Op dat moment kan je cardioloog goed de risico’s evalueren en eventueel een volledige gezondheidstest uitvoeren. Hij zal het gebruik van andere medicatie zoals malariatabletten, diarreepillen, enzovoort, in combinatie met je reguliere medicatie beoordelen. Hij geeft je voedingsadvies en vertelt je welke situaties te vermijden. Denk onder andere aan kou, hitte en grote hoogtes.

Maak gebruik van deze gelegenheid om de belangrijkste risicofactoren te bespreken. Vraag je arts om je goed uit te leggen hoe je waarschuwingen en symptomen kunt herkennen. En hoe daarop te handelen.

Vergeet niet dat ook vakantiestress voor de meeste hart- en vaatziekten een extra risicofactor kan zijn. Begin de reisvoorbereidingen dus ruim op tijd en geef jezelf genoeg tijd op het station of de luchthaven. 

Heb je een chronische ziekte of een medische voorgeschiedenis, vraag dan aan je arts om een medische samenvatting voor je te schrijven, bij voorkeur in het Engels. Daarin moeten dan de bij jou bekende diagnoses staan liefst met internationaal gehanteerde Latijnse benaming. Verder een korte beschrijving van je ziekte, de resultaten van de meest recente onderzoeken en het behandelbeleid en gebruikte medicatie met daarbij de stofnamen en niet de merknamen. Een medicijnpaspoort kan handig zijn, de apotheek kan dit voor je opstellen. Vergeet niet om ook een kopie van je meest recente ECG (elektrocardiogram) mee te nemen.

Behandelplan

Wijk nooit van je behandelplan af, zelfs niet in het vliegtuig.

Je eigen specialist kan voor vertrek:

  • Je bestaande behandelplan te evalueren en eventueel aanpassen,
  • advies te geven over het gebruik van je medicatie bij tijdsverschillen en lange vluchten en
  • noodmedicatie voorschrijven die essentieel kan zijn bij bepaalde ziektes.

Zorg ervoor dat je je bestaande behandelplan minimaal twee weken in gebruik hebt voordat je vertrekt en dat je zeker weet dat er geen complicaties of bijwerkingen zijn. Neem ruim voldoende medicatie met je mee, meer dan nodig is.

In het vliegtuig

De atmosfeer in een vliegtuig is complex. Vliegtuigen klimmen naar een hoogte tussen de 1800 en 13000 meter maar de luchtdruk in het vliegtuig is steeds vergelijkbaar met een hoogte rond de 2200 meter. Zuurstof is dan schaarser dan op zeeniveau. Het kan zijn dat een hartpatiënt deze lagere druk en lagere zuurstofspanning niet aankan en dan niet in staat is om te vliegen. Je cardioloog zal je op de risico’s kunnen wijzen. Ga je als hartpatiënt toch vliegen, zorg er dan voor dat je genoeg water drinkt en geen of niet teveel zout gebruikt.

Kies om trombose te vermijden losse kleding, vermijd strakke broeken en doe je schoenen uit tijdens de vlucht. Blijf niet te lang achter elkaar zitten, sta regelmatig op en loop een rondje door de cabine. Als dit niet lukt, raadpleeg dan het tijdschrift van je luchtvaartmaatschappij waarin je illustraties van onderbenenoefeningen kan vinden. Indien nodig kan je huisarts steunkousen of medicatie voorschrijven.

Op de bestemming

Vakanties moeten rustgevend zijn. Voel je je niet fit, beperk dan je excursies, rondleidingen of andere intense fysieke activiteiten. Neem na aankomst een paar dagen om te acclimatiseren en aan het tijdsverschil te wennen. Ga op tijd naar bed en sta niet op voor zonsopgang.

Kies activiteiten die relaxed en aangenaam zijn, zoals een wandeling. Vermijd radicale veranderingen in je dieet en eet niet te veel. Vergeet niet dat zout bijdraagt aan een hoge bloeddruk en een negatieve heeft invloed op de werking van je hart. Als je een medisch probleem krijgt tijdens de reis, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van een goed ziekenhuis ter plaatse en regelen eventueel de betaling hiervan.

Aandachtspunten

Ben je trombosepatiënt? Dan moet je je medicatiegebruik goed in de gaten te houden en je behandelplan goed doorspreken met je specialist voor vertrek. Je specialist kan je zelfs vragen om op je bestemming bloedtesten te laten afnemen om op deze manier de dosering eventueel aan te passen. Het is natuurlijk van belang om van te voren te weten of je deze testen kunt laten doen op je bestemming. 

Heb je een ziekte van de bloedvaten of een hartklepprothese? Dan is het belangrijk om voor vertrek voorzorgsmaatregelen te nemen om eventuele infecties in de bloedbaan te voorkomen. Maak minimaal twee weken voor vertrek een afspraak met je tandarts voor een controle. Zoek behandeling voor een eventuele bestaande oor-, neus- of keelinfectie en voor wonden of huidinfecties. Ben je aangekomen op je bestemming en krijg je een onverklaarbare koortsaanval? Raadpleeg dan direct een arts ter plaatse of schakel de alarmcentrale van je reisverzekering in voor assistentie. 

Heb je een geïmplanteerde cardiale defibrillator of pacemaker? Laat je apparaat dan goed controleren voor vertrek. Vermijd extreme sporten en klemmende zaken zoals rugzakriemen. Waarschuw het beveiligingspersoneel op de luchthaven, want de elektronische poortjes kan de apparatuur in de war brengen. Vergeet niet om je pacemakerkaart mee te nemen, zodat specialisten ter plaatse eventueel noodzakelijke instellingen kunnen aanpassen of bijvoorbeeld de pacemaker kunnen 'uitlezen' op basis van het type pacemaker.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.