De allereerste stap is een bezoek aan je specialist, liefst enkele weken voor je vertrek of eerder wanneer je al weet waar je heen wilt gaan. Op dat moment kan je cardioloog goed de risico’s evalueren en eventueel een volledige gezondheidstest uitvoeren. Hij zal het gebruik van andere medicatie zoals malariatabletten, diarreepillen, enzovoort, in combinatie met je reguliere medicatie beoordelen. Hij geeft je voedingsadvies en vertelt je welke situaties te vermijden. Denk onder andere aan kou, hitte en grote hoogtes.
Maak gebruik van deze gelegenheid om de belangrijkste risicofactoren te bespreken. Vraag je arts om je goed uit te leggen hoe je waarschuwingen en symptomen kunt herkennen. En hoe daarop te handelen.
Vergeet niet dat ook vakantiestress voor de meeste hart- en vaatziekten een extra risicofactor kan zijn. Begin de reisvoorbereidingen dus ruim op tijd en geef jezelf genoeg tijd op het station of de luchthaven.
Heb je een chronische ziekte of een medische voorgeschiedenis, vraag dan aan je arts om een medische samenvatting voor je te schrijven, bij voorkeur in het Engels. Daarin moeten dan de bij jou bekende diagnoses staan liefst met internationaal gehanteerde Latijnse benaming. Verder een korte beschrijving van je ziekte, de resultaten van de meest recente onderzoeken en het behandelbeleid en gebruikte medicatie met daarbij de stofnamen en niet de merknamen. Een medicijnpaspoort kan handig zijn, de apotheek kan dit voor je opstellen. Vergeet niet om ook een kopie van je meest recente ECG (elektrocardiogram) mee te nemen.